Colònies

colonies2

Les colònies i els educadors en el lleure

Les colònies escolars, nascudes a finals de segle XIX, a Catalunya agafaren embranzida a partir del 1906, quan l’Ajuntament de Barcelona s’interessà i les començà a organitzar. Aquest interès responia a la necessitat d’atendre el col·lectiu infantil que vivia en una realitat escolar força deteriorada. Eren colònies pensades per millorar la salut dels infants, a qui es feia un control mèdic i es posava en contacte amb la natura. Ben aviat es van ampliar les activitats amb acampades i banys de mar i s’hi va incorporar un element formatiu que es va anar ampliant amb el temps.

Des de llavors ha plogut molt, el lleure i les colònies són un sector amb molta tradició a Catalunya, que ha estat evolucionant i incorporant canvis constants i que ha caminat cap a una idea bàsica, que l’educació va més enllà de l’escola.

Els pares

Pares, mares, avis, àvies, familiars i amics tots eduquem. En cada acció, conversa, relació o joc, hi ha el component educatiu que mai no hem d’oblidar i que cal treballar amb senzillesa i sentit comú. Les activitats que envolten els nostres fills i filles els han de fer feliços i a la vegada, responsables i madurs.

Els educadors

Cal resituar les colònies i l’educador en el moment i les necessitats actuals en que trobem que la gran majoria dels educadors que han tingut contacte amb el món del lleure voluntari ja són professionals de la seva vocació. Educadors preparats, amb formació continua, llocs de treball consolidats i reconeguts, on serà important que la vocació que ha mogut aquest sector segueixi sent el motor principal. La formació en el camp de l’educació en el lleure és una formació que capacita per a les tasques que després desenvoluparan professionalment o de forma voluntària els/les monitors/es. Partint d’aquesta premissa general, l’educació en el lleure té un component bàsic afegit: treballem amb una matèria delicada i apassionant, els infants i els joves.

Les escoles

Quan en un centre educatiu se’ns demana pel perfil que hauria de tenir un monitor de lleure, hem de tenir en compte els diferents vessants que poden atendre. Ens podem trobar amb monitors que organitzen i dirigeixen activitats en un centre docent fora de l’horari escolar, altres que acompanyen els alumnes que utilitzen el servei d’autocar del centre, els que porten a terme casals fora del calendari escolar, els monitors de menjador… Certament, hi ha d’haver un denominador comú en tots, el de complementar la tasca del docent i de l’escola. Els nens i nenes esperen trobar-se amb una persona que tingui connotacions diferents a les de la seva mestra o mestre. Ha de saber atraure, motivar i engrescar partint d’una realitat i entorn diferents. Les nenes i els nens volen ‘trencar’ amb les normes, els horaris, les matèries a que es troben ‘sotmesos’ a l’escola. El monitor ha d’estar molt ben format i ha de tenir la vocació necessària per tal de tenir molts recursos i saber copsar l’atenció dels nens/nenes, nois i noies.

Les colònies són per compartir, aprendre, jugar, divertir-se, parlar molt i riure!!!