La disciplina a casa i a l’escola

Resum de la xerrada que va tenir lloc l’1 de febrer de 2007.

Per part de l’escola va parlar Carme Bassolas, directora pedagògica, que va explicar com des de l’escola es treballen les actituds de respecte vers els companys, professors, materials i instal.lacions de l’Escola. Aquesta tasca es realitza a tots els nivells escolars i queda reflectida en un document base anomenat Decàleg de convivència, que tots els alumnes coneixen, i que recull en deu punts bàsics les normes per a una bona convivència durant el curs.

La xerrada va estar conduïda per Susanna Fernández, pedagoga i col.laboradora habitual de la FAPAC. La Susanna ens va fer veure com molts pares tenim sentiments ambivalents respecte a la disciplina: tot i voler que els nostres fills s’adeqüin a les normes, siguin respectuosos i responsables, associem la disciplina amb càstig i repressió, ens costa assumir el paper d’adult que marca unes pautes i posa uns límits.

Cal ampliar el concepte de disciplina i veure’n la part educativa de guiar als fills per que puguin formar part de la societat i desenvolupar el seu autocontrol. D’altra banda, cal veure la necessitat dels nens de sentir-se protegits per unes normes i uns límits. Saber per a què serveix la disciplina i quins efectes té en l’educació ens permetrà aplicar-la amb més eficàcia.

Cal trobar un punt d’equilibri que permeti als nens anar-se introduint i entenent les normes de convivència tot i explorant les seves possibilitats dintre d’uns marges de seguretat.