Els AFECTES de la infantesa. En quina classe d’adults ens convertim després?

Els afectes de la infantesa. En quina classe d’adults ens convertim després?

Som éssers emocionals, i els nens, més. Quina classe d’adults esdevindran els nostres fills? Naixem amb dues eines essencials per a la supervivència: la succió i el plor. La nostra forma de ser, està directament relacionada amb la manera com van atendre les nostres necessitats en el primer període de vida, i d’això en depèn la nostra preparació per afrontar la paterno/maternitat. Encara podem atendre les “comandes desplaçades”.

La xerrada va anar a càrrec de Florencia Sabio i Cecilia Ruiz, de l’equip “organizamos.org”, col·laboradores de la prestigiosa terapeuta Laura Gutman. Elles són dues dones que en esdevenir mares van sentir la necessitat de submergir-se en el món de la maternitat i l’educació. Treballen com a doules acompanyant l’embaràs, el part i el postpart; són assessores en alletament matern, afavorint el desenvolupament natural del vincle. Són terapeutes en shiatsu, reflexologia podal infantil i d’adults. Realitzen trobades grupals, xerrades, tallers, cursos i seminaris, així com consultes individuals amb l’objectiu d’alleugerir les nostres ambivalències i estats emocionals.

ELS NENS SÓN ÉSSERS EMOCIONALS

Els nens són éssers fusionals
El cos del nadó que està dins de la mare, rep aliment permanent, contacte i calor permanent. Té totes les seves necessitats cobertes en tot moment. En néixer se separa de la mare i comença a funcionar en forma independent. Això és només en el cos físic, el cos emocional segueix unit a la mare.
El nadó i la mare estan fusionats i formen part del mateix entorn emocional. En no haver començat el desenvolupament de l’intel·lecte, conserva les seves capacitats intuïtives i tot el que la mare sent, recorda, el preocupa, rebutja … El nadó ho viu com a propi.

Inici de la separació emocional
Entre els dos anys o dos anys i mig, els nens comencen la separació emocional, en començar el desenvolupament del llenguatge verbal i quan es nomena a si mateixos amb la paraula “jo”. Aquesta separació emocional cap a la construcció del “jo sóc”, finalitza en l’adolescència, entre els 13 o 14 anys.

Estructura emocional i construcció del pensament
Els nens estructuren la relació amb el món d’acord al que la mare o persona maternant “nomena”. Això des de “et canviaré el bolquer”, “plou”, fins a les sensacions que tenen, que necessiten siguin nomenades i reconegudes com a vàlides.
El nen construeix el seu “propi jo” en la mesura que s’integra amb el fora. Aquest fora ha de resultar comprensible. Quan sent “dolor” necessita que sigui nomenat “com dolor”, perquè cada vegada que senti dolor pugui reconèixer com a tal. Aquesta construcció es diu “esquelet emocional” perquè es converteix després en el suport de tota l’organització afectiva posterior.

Els nens necessiten més límits o més comunicació?
Sense adonar-nos demanem el que creiem serà escoltat i no el que realment necessitem. Això és un “comanda desplaçat”.
Se sol determinar que un nen no té límits quan demana de manera desmesurada o quan ens reclama atenció. Els nens utilitzen el mateix sistema confús de demanar “el que pot ser escoltat” i no el que realment desitgen.
El tema dels límits és un problema fals, ja que no se soluciona amb l’autoritat sinó que té a veure amb acordar entre el desig d’un i l’altre.

Cap a l’escolta de la comanda original – Acords i desacords
Després dels dos anys ens preocupa la “educació” i ens preguntem com fer perquè els nostres fills es comportin bé i educadament. Això no depèn tant del nostre consell sinó del que comuniquem genuïnament. No puc explicar que em passa si no sé que em passa de veritat. Després és necessari saber el que li passa a l’altre. I només després serà possible arribar a acords basats en el coneixement i l’acceptació del que ens passa a tots dos.

El temps real de dedicació exclusiva envers els nens
Romandre quiets al costat del nen permet que s’aquieta i relaxi. En general les mares quan els nens estan tranquils vam fugir a fer les nostres coses. Llavors el nen interpreta “Quan estic tranquil i joc sol, perdo la meva mare. Si molest, reclam o plor, la meva mare ve”.

Expulsar el nen del territori compartit
Neix el nen i per més que tingui una mare amorosa i amb intencions de cuidar-lo. El nen voldrà alguna cosa diferent del que la mare desitja, com succionar el pit quan la mare està cansada, plorarà quan la mare hagi de fer el menjar, …. El nen per més petit que sigui és un “altre”, que està en el mateix camp emocional que la mare i busca fer-se un lloc.
El problema rau en com la mare viu la presència del nen, si com devoradora o complementària. Es tracta d’una cosa inconscient i que depèn de la vivència que la mare va tenir de petita.

Manca de maternatge i organització de dinàmiques violentes
Ningú no pot oferir el que no té. Si no vaig rebre atenció a les meves necessitats reals de bebè i nen, estaré impossibilitat de donar a l’altre una cosa que no he après.
Des del punt de vista del nadó o nen, tota experiència sense suport i suport és violenta, perquè actua en detriment de les seves necessitats bàsiques, que no són sol aliment i higiene.
Un nadó necessita l’adult per sobreviure, no només físicament, necessita també contenció, i algú que hi hagi entre ell i el món extern.

Documentació
Us incloem documents interessants relacionats amb el tema:

Dibuixos de Micaël
Us incloem una serie de dibuixos que es van mostrar en la xerrada relacionats amb el tema:

  • “LOS NIÑOS Y EL DERECHO A LA VERDAD”
  • “¿LOS NIÑOS NECESITAN MÁS LÍMITES O MÁS COMUNICACIÓN?”
  • “LOS NIÑOS SON SERES FUSIONALES”
  • “HACIA LA ESCUCHA DEL PEDIDO ORIGINAL – ACUERDOS Y DESACUERDOS”
  • “CARENCIA DE MATERNAJE Y ORGANIZACIÓN DE DINÁMICAS VIOLENTAS”