Anorèxia i bulímia, trastorns d’alimentació

TRANSTORNS DE L’ALIMENTACIÓ: ANORÈXIA I BULÍMIA

A càrrec de l’entitat Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

L’anorèxia, la bulímia i l’ingesta compulsiva són malalties mentals que afecten més del 4 per 100 d’adolescents i joves.

Els trastorns alimentaris són trastorns psicològics que comporten anomalies greus en el comportament de la ingesta, és a dir, la base i el fonament d’aquests trastorns es troben en una alteració psicològica: baixa autoestima, percepció errònia de les pròpies mides corporals, nivell elevat d’insatisfacció personal, por a madurar, nivells elevats d’autoexigència, idees distorsionades pel que fa al pes o al menjar, entre altres.

Sovint s’arriba a aquests trastorns a través d’una pèrdua de pes voluntària que esdevé incontrolable. Són trastorns en la gènesi dels quals es combinen factors biològics, psicològics, genètics i socioculturals que fan perdre el control sobre el cos, la ment i la conducta.

L’únic objectiu de les persones malaltes és aprimar-se, però mai no s’aprimen prou. Baixa l’autoestima, s’aïllen, esdevenen insegures i no reconeixen que alguna cosa va malament. Pateixen un procés greu de desadaptació del seu medi, que les aïlla de les seves amistats i altera seriosament les relacions amb la família. En molts casos, cal ajuda terapèutica per afrontar-ho.

En aquesta xerrada es va parlar als pares i les mares sobre l’àmbit de la promoció d’hàbits i estils de vida saludables, i oferir eines per educar els seus fills i filles en la prevenció dels trastorns del comportament alimentari. La família pateix intensament la malaltia, es modifiquen els hàbits i relacions. Com a conseqüència d’això tendeix a desorganitzar-se. En molts casos cal ajuda terapèutica per afrontar-lo i això esdevé especialment important, ja que la família juga un paper essencial en l’evolució i millora de la malaltia.

La xerrada va oferir, bàsicament, la possibilitat de treballar amb els pares i les mares els factors que afavoreixen la protecció i la prevenció de patir un trastorn d’inici a la infància o a l’adolescència: alimentació i nutrició, autoestima i habilitats de comunicació dels nostres fills i filles, potenciar l’esperit crític, la imatge corporal positiva, la promoció de valors i hàbits alimentaris saludables.

Tanmateix, el tractament dels malalts l’han de fer professionals especialitzats. És indispensable que el tractament sigui múltiple per atendre les complicacions mediques, psicològiques i familiars que sorgeixin. No hi ha un tractament únic o estàndard sinó que s’ha d’adaptar a les característiques de cada persona.

ACAB
C/Mallorca 198, pral 2ª.
08036 Barcelona
93 454 91 09
www.acab.org